Xumet i llenguatge





L’any 1900 es va patentar el primer xumet. Actualment l’ús del xumet està molt generalitzat en la nostra societat i, a vegades, el seu ús pot generar polèmica. No existeixen, actualment, estudis clars per potenciar o eliminar-ne el seu ús. Cada família ha de prendre la seva pròpia decisió i decidir en quin moment el nen ha de deixa d’utilitzar-lo.

ASPECTES A TENIR EN COMPTE

  • Els nadons neixen amb l’instint de succionar. La succió és una acció amb un efecte calmant. Els hi proporciona plaer i seguretat davant de situacions estressants.
  • En alguns casos, com en els nadons prematurs, el xumet ajuda a una major maduració del reflex de succió i això els facilita una transició més ràpida a l’alimentació oral.
  • Durant els primers dies, intenta no donar-li el xumet, el nadó s'ha d'acostumar a la lactància materna i el xumet pot dificultar-la.
  • És millor que succioni el xumet que no pas que succionin els seus propis dits. Hi ha nens als quals no es dóna el xumet i busquen una altra opció com succionar els dits.
  • Evitar mullar el xumet en sucre o alguna cosa dolça ja que això pot afavorir la càries dental.

Des del CDIAPB recomanem d’anar limitant l’ús del xumet puntualment per quan necessiti calmar-se (quan tingui son, estigui nerviós...).

Cal tenir en compte que entre els 12-18 mesos comença l’aparició del llenguatge oral. És en aquest moment on el xumet pot actuar com un tap a la boca que interfereixi el correcte desenvolupament de la parla. S’ha de tenir en compte que si hi ha un tap, el nen no pot jugar amb els sons que li produeixen un plaer vocal i auditiu i que, a la vegada, l’ajuden a realitzar els seus primers moviments amb la llengua i els llavis.

L’ús freqüent del xumet no l’ajudarà a aconseguir el to muscular necessari a la llengua, llavis, dents, mandíbula i paladar, poden afectar, així, la cavitat bucal produint deformacions de les dents (maloclusions dentàries).

Per tot això recomanem deixar el xumet el més aviat possible.

CONTES PER RETIRAR EL XUMET

  • Adéu xumet! Autor: Patricia Geis. ISBN:978-84-9825-076-3

  • Adéu xumet! Autor: AA.W. ISBN 978-84-08-07603-2

  • El xumet de la nina Autor: Christine Naumann-Villemin. ISBN: 84-8470-185-9

  • Edu ya no necesita el chupete. Autor: Linne Bie. ISBN: 978-84-261-3797-5
Logopedes del CDIAPB